Primul desen „Familia mea”

Vedeam în filme cum fac copiii desenele cu „familia mea”, în care se ţin toţi de mână, şi toţi erau super-impresionaţi şi puneau desenele pe frigider sau chiar le înrămau… Aşteptam cu interes un asemenea desen de la fetiţele mele, dar nu mă aşteptam să îl primesc aşa de repede! Adică… Georgia are abia doi ani şi jumătate.

Dar l-am primit! Din păcate, nu l-a făcut pe blocul de desen, ca să îl pot înrăma sau lipi pe frigider, ci l-a făcut pe tăbliţa magnetică – deh, vremuri moderne. Am fost suficient de inspirată să îi fac poze, repede – chiar dacă eram de-a dreptul emoţionată!

A început cu o mogâldeaţă, a zis că aia e Emma. Apoi a desenat-o şi pe Georgia, şi pe tati. Dana a întrebat-o „unde e mami?”, aşa că m-a adăugat şi pe mine 🙂 Sunt patru personaje ciudate, dar sunt patru personaje care se ţin de mâini, deşi nimeni nu i-a sugerat micuţei artiste că aşa trebuie să le facă. Şi tare mă bucur că aşa a simţit ea, să ne deseneze pe toţi ţinându-ne de mână… De fapt, e cel mai important aspect din toată povestea – căci, după cum se vede, la personaje mai era puţin de lucrat 🙂 Mi s-a părut, de asemenea, interesant faptul că Emma e singura care are picioare şi e cea mai mare dintre toţi, deşi, în realitate, lucrurile stau exact pe dos – ea e cea mai mică şi nici nu merge în picioare! De asemenea, la fel de interesant mi se pare că ne-a pus pe noi de-o parte şi de alta, să le încadrăm şi să le ocrotim.

Psihologii spun că poţi să „citeşti” în desenele copiilor, în acelea prin care îşi înfăţişează familia. Sunt tot felul de interpretări, copiii nu ţin cont de dimensiunile reale, de proporţii şi alte prostii. Ei desenează aşa cum văd ei lucrurile – îl desenează pe tata mai mare dacă aşa îl percepe, ca rol în familie. Sau pe mama, dacă ea e cea care conduce „ostilităţile”.

Acum, nu mă apuc să interpretez desenul Georgiei – deşi e interesant că Emma e cea mai mare 🙂 Cred că încă e prea mică pentru psihanaliză, o lăsăm să mai crească… Dar mi se pare un semn foarte bun că ne ţinem toţi de mână în desen.

În foto: de la stânga la dreapta – tati, Georgia, Emma şi mami 😀

Reclame

2 gânduri despre “Primul desen „Familia mea”

    • Chiar asa ne-am gandit si noi: stai, mai, ca, de fapt, Emma e cea care dicteaza tot acum! Ne facem programul in functie de ea, nu putem merge undeva ca trebuie sa doarma ea, Georgia trebuie sa-i dea si ei din tot ce papa… Are dreptate fetita, cu subconstientul ei cu tot! E desteapta pana in subconstient 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s