Din bucătăria argentiniană – Empanadas

Ne place de Anthony Bourdain şi emisiunea lui, „No Reservations”. Săptămâna trecută am văzut un episod filmat în Argentina, iar Bourdain se înfrupta cu mare poftă (ca de obicei) din bunătăţile ţării respective. Printre ele, empanadas – nişte aperitive foarte drăguţe, care ne-au făcut imediat cu ochiul. Bogdan a căutat rapid pe internet reţete şi aşa au ajuns delicioasele empanadas în bucătăria noastră.

E vorba despre nişte bucăţele de aluat, care se pot umple după imaginaţie şi după pofta inimii – cu brânză, cu ciuperci, cu ton, cu carne etc. Noi am făcut cu ton şi cu brânză, pentru început.

Pentru aluat avem nevoie de 500 de grame de făină, 200 g de unt, două ouă, sare şi 200 ml de lapte. Se amestecă toate (untul tăiat bucăţele, la temperatura camerei), aluatul se frământă bine şi se lasă măcar o oră în frigider, învelit în folie. Apoi se scoate şi se întinde foaie, nu exagerat de subţire, dar nici groasă. Se taie cu un pahar, cerculeţe de aluat, iar în mijloc se pune câte o linguriţă de umplutură.

Noi am făcut, după cum spuneam, două feluri de umplutură: una cu brânză de burduf, amestecată cu telemea şi cu pătrunjel, dar şi cu doi căţei de usturoi; cealaltă, cu ton mărunţit, din conservă (scurs bine), amestecat cu ceapă verde tăiată mărunt şi suc de lămâie verde. Dar astea le-am făcut noi, fiecare poate să facă exact cum doreşte şi cum îi place!

După ce se pune umplutura, se „împachetează”, adică se lipesc marginile şi se apasă cu furculiţa – atât din motive estetice, cât şi tehnice, ca să stea lipit bine, în cuptor.

În final, le-am aşezat în tava acoperită cu hârtie de copt şi le-am uns cu ou, ca să le dăm „faţă”. Le-am lăsat la foc mic, în cuptor, vreo jumătate de oră – sau până se rumenesc, în funcţie de cuptorul fiecăruia!

Anunțuri

4 comentarii la “Din bucătăria argentiniană – Empanadas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s